Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 7 - Τεύχος 1 - 2018

Άρθρο Σύνταξης

Η Στρατιωτική Κτηνιατρική στον 21ο Αιώνα

 Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 7 - Τεύχος 1 - 2018Η Στρατιωτική Κτηνιατρική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της σύγχρονης κτηνιατρικής επιστήμης. Το 1774, μόλις 13 χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης Κτηνιατρικής Σχολής στη Λυών της Γαλλίας, διορίστηκαν οι πρώτοι κτηνίατροι στον Γαλλικό Στρατό. Στην Ελλάδα ο πρώτος κτηνίατρος ο Βαυαρός Γεώργιος Χορς εμφανίστηκε το 1833, ενώ αργότερα (1844) ακολούθησαν οι πρώτοι Έλληνες Αξιωματικοί Κτηνίατροι όπως ο Εμμανουήλ Πύλλας και ο Νικόλαος Κορδίκας, ο οποίος το 1853 συνέγραψε το πρώτο Ελληνικό βιβλίο με τίτλο “Ιπποθεραπευτική”. Το 1875, προσλαμβάνεται στον Ελληνικό Στρατό ο Γεώργιος Πιλάβιος, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Το κύριο έργο των στρατιωτικών κτηνιάτρων ήταν αρχικά η κτηνιατρική υποστήριξη των ιπποειδών (Ιππι- ατρική) ενώ μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε αντιληπτή η σημασία του ελέγχου τροφίμων. Έκτοτε, η υγιεινή των τροφίμων και του νερού, ο μακροσκοπικός καθώς και ο εργαστηριακός τους έλεγχος στα κτηνιατρικά εργαστήρια του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κτηνιατρικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της χώρας (σε ειρηνευτικές αποστολές). Οι κτηνίατροι συνδράμουν καθοριστικά στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της σχεδίασης και του ελέγχου εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων (ΣΔΑΤ) στις Μονάδες. Σε περιπτώσεις ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Κατάταξης νεοσυλλέκτων, τα συστήματα αυτά είναι πιστοποιημένα κατά ISO.

Το 1989 αποτελεί χρονολογία ορόσημο για την Στρατιωτική Κτηνιατρική, καθώς η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ξεκινά για πρώτη φορά τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών σκύλων για την ενίσχυση της άμυνας - φρούρησης των Μονάδων της. Σήμερα, 29 χρόνια μετά, οι σκύλοι πέραν της άμυνας-φρούρησης, χρησιμοποιούνται και σε καθήκοντα ανίχνευσης εκρηκτικών, ναρκωτικών ουσιών, ως διασώστες, αλλά και ως σκύλοι θεραπείας. Το 1999 η ΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένα γεράκια για τη μείωση των προσκρούσεων πτηνών σε αεροσκάφη. Η περίθαλψη και νοσηλεία τους, η ελεγχόμενη αναπαραγωγή τους, η επίβλεψη των διαδικασιών εκπαίδευσης και της ευζωίας τους αποτελούν καθήκοντα των Στρατιωτικών Κτηνιάτρων.

Το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον 21ο αιώνα, απαιτεί τη στενή συνεργασία των στρατιωτικών κτηνιάτρων με τον ευρύτερο Δημόσιο άλλα και Ιδιωτικό τομέα. Έτσι, οι κτηνίατροι των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν στη διερεύνηση της πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο της Βοσνίας, στην υποστήριξη σεισμοπαθών, στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στον έλεγχο των τροφίμων και του νερού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κατά την πρόσφατη προσφυγική κρίση. Σημαντική ήταν επίσης η συνδρομή τους στην καταγραφή των απωλειών ζωικού κεφαλαίου στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2008, στην αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των μηρυκαστικών, του αφθώδους πυρετού, της γρίπης των πτηνών, της λύσσας και πρόσφατα της επιζωοτίας ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών στη Λέσβο. Στα πλαίσια της συνεργασίας με τα σώματα ασφαλείας, οι στρατιωτικοί κτηνίατροι υποστηρίζουν και τους σκύλους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού άλλα και του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα αντικείμενα της κτηνιατρικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων στον 21ο αιώνα είναι περισσότερα και πολυπλοκότερα από ποτέ. Οι Αξιωματικοί Κτηνίατροι επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο στη διεκπεραίωση του καθημερινού τους έργου, δεν ακολουθούν απλώς τις εξελίξεις, αλλά μετέχουν ενεργά σε αυτές και σε πολλές περιπτώσεις τις οδηγούν!

Είμαστε εδώ για τα δύσκολα…

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet