Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Πρόβλεψη της ημέρας τοκετού στη σκύλα


Ποντικάκη Α.Ε. Κτηνίατρος, MSc, Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς, Ασκούμενη Κτηνίατρος Χειρουργικής με Αναισθησία, Small Animal Teaching Hospital, Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ, Αγγλία | Μπάρκουλης Α. Κτηνίατρος, MSc, Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς, Ασκούμενος Κτηνίατρος Χειρουργικής, Fitzpatrick Referrals, Γκόνταλμινγκ, Αγγλία | Ελεκίδου Ε. Κτηνίατρος, MSc, Υποψήφια Διδάκτορας, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστήμων Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Βερβερίδης Χ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστήμων Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Η πρόβλεψη της ημέρας τοκετού της σκύλας (ΠΗΤΣ) απαιτείται στην κλινική πράξη για τη μείωση των περιγεννητικών απωλειών, τη λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις αποτυχίας κύησης ή δυστοκίας και την εφαρμογή προγραμματισμένης καισαρικής, όταν απαιτείται.

Υλικά και μέθοδοι

Η παρούσα εργασία έχει στόχο να αναδείξει, ανάμεσα στις πολλές μεθόδους ΠΗΤΣ της διεθνούς βιβλιογραφίας, τις πιο πρακτικές, χαμηλού κόστους και αξιόπιστες μεθόδους.

Αποτελέσματα

Η γνώση της/των ημέρας/ων σύζευξης δεν αρκεί για την ΠΗΤΣ, αφού ο τοκετός μπορεί να προκύψει 55 έως 72 ημέρες μετά. Ικανοποιητικά αξιόπιστες μέθοδοι ΠΗΤΣ θεωρούνται: α) η καθημερινή μέτρηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) από τον πρόοιστρο και μετά, με τοκετό στις 65 ± 1 ημέρες μετά από την ημέρα της επεισοδιακής έκκρισης LH, που, ωστόσο, υστερεί λόγω υψηλού κόστους, β) η καθημερινή μέτρηση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης (P4), με τοκετό στις 63 ± 1 ημέρες από την ωοθυλακιορρηξία (απότομη ισχυρή αύξηση P4 > 10 ng ml -1) και γ) η καθημερινή κυτταρολογική εξέταση του κολπικού επιχρίσματος στις τελευταίες ημέρες του οίστρου για τον προσδιορισμό της πρώτης ημέρας του διοίστρου, με τοκετό στις 57 ± 2 ημέρες μετά. Άλλες λιγότερο αξιόπιστες μέθοδοι ΠΗΤΣ είναι οι απεικονιστικές (ακτινογραφία και υπερηχογράφημα), καθώς και ο προσδιορισμός της μείωσης της P4 ή/και της παροδικής μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος της σκύλας (< των 37o C) κοντά στην ημερομηνία τοκετού. Ο συνδυασμός μεθόδων προτιμάται.

Συμπεράσματα

Για την ΠΗΤΣ είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση της σκύλας στον οίστρο, αρχίζοντας από το τέλος του προοίστρου. Προτιμάται η εντόπιση της ημέρας ωοθυλακιορρηξίας και οι συνδυασμοί της.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet