Ποντικάκη Α.Ε. Κτηνίατρος, MSc, Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς, Ασκούμενη Κτηνίατρος Χειρουργικής με Αναισθησία, Small Animal Teaching Hospital, Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ, Αγγλία | Μπάρκουλης Α. Κτηνίατρος, MSc, Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς, Ασκούμενος Κτηνίατρος Χειρουργικής, Fitzpatrick Referrals, Γκόνταλμινγκ, Αγγλία | Ελεκίδου Ε. Κτηνίατρος, MSc, Υποψήφια Διδάκτορας, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστήμων Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Βερβερίδης Χ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστήμων Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εισαγωγή
Η πρόβλεψη της ημέρας τοκετού της σκύλας (ΠΗΤΣ) απαιτείται στην κλινική πράξη για τη μείωση των περιγεννητικών απωλειών, τη λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις αποτυχίας κύησης ή δυστοκίας και την εφαρμογή προγραμματισμένης καισαρικής, όταν απαιτείται.
Υλικά και μέθοδοι
Η παρούσα εργασία έχει στόχο να αναδείξει, ανάμεσα στις πολλές μεθόδους ΠΗΤΣ της διεθνούς βιβλιογραφίας, τις πιο πρακτικές, χαμηλού κόστους και αξιόπιστες μεθόδους.
Αποτελέσματα
Η γνώση της/των ημέρας/ων σύζευξης δεν αρκεί για την ΠΗΤΣ, αφού ο τοκετός μπορεί να προκύψει 55 έως 72 ημέρες μετά. Ικανοποιητικά αξιόπιστες μέθοδοι ΠΗΤΣ θεωρούνται: α) η καθημερινή μέτρηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) από τον πρόοιστρο και μετά, με τοκετό στις 65 ± 1 ημέρες μετά από την ημέρα της επεισοδιακής έκκρισης LH, που, ωστόσο, υστερεί λόγω υψηλού κόστους, β) η καθημερινή μέτρηση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης (P4), με τοκετό στις 63 ± 1 ημέρες από την ωοθυλακιορρηξία (απότομη ισχυρή αύξηση P4 > 10 ng ml -1) και γ) η καθημερινή κυτταρολογική εξέταση του κολπικού επιχρίσματος στις τελευταίες ημέρες του οίστρου για τον προσδιορισμό της πρώτης ημέρας του διοίστρου, με τοκετό στις 57 ± 2 ημέρες μετά. Άλλες λιγότερο αξιόπιστες μέθοδοι ΠΗΤΣ είναι οι απεικονιστικές (ακτινογραφία και υπερηχογράφημα), καθώς και ο προσδιορισμός της μείωσης της P4 ή/και της παροδικής μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος της σκύλας (< των 37o C) κοντά στην ημερομηνία τοκετού. Ο συνδυασμός μεθόδων προτιμάται.
Συμπεράσματα
Για την ΠΗΤΣ είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση της σκύλας στον οίστρο, αρχίζοντας από το τέλος του προοίστρου. Προτιμάται η εντόπιση της ημέρας ωοθυλακιορρηξίας και οι συνδυασμοί της.