Σβορώνου Μ. Κτηνίατρος, MSc Χειρουργικής, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, Αθήνα | Δούρδας Γ. Κτηνίατρος, CSAVP/Soft Tissue Surgery, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική
Εισαγωγή
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί το 15% των δερματικών όγκων, και την πιο συχνή κακοήθη νεοπλασία του ακρορρινίου στη γάτα. Αποτελεί μία τοπικά διηθητική νεοπλασία που σπάνια μεθίσταται, και η ευρεία χειρουργική εξαίρεση αποτελεί το βασικό τρόπο αντιμετώπισης της. Το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την ευρεία εξαίρεση αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για τους κηδεμόνες. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η περιγραφή της χειρουργικής τεχνικής κρημνού μετάθεσης του άνω χείλους (lip-to-nose) για την αποκατάσταση ελλείμματος στο ακρορρίνιο μίας γάτας μετά την ευρεία εξαίρεση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και η περιγραφή του λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος.
Κλινικό περιστατικό
Γάτα αρσενική στειρωμένη 8 ετών, κοινής ευρωπαϊκής φυλής προσκομίστηκε στην κλινική με εκτετα- μένη εξελκωμένη αλλοίωση στη ραχιαία επιφάνεια του ακρορρινίου. Μετά την ευρεία εξαίρεση της αλλοίωσης λήφθηκε δερματοβλεννογόνιος κρημνός από το χείλος, ο οποίος μετακινήθηκε μέσω τομής γεφύρωσης, ώστε να καλύψει το έλλειμμα του ακρορρινίου.
Αποτελέσματα
Διεγχειρητικά δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Το χειρουργικό τραύμα επουλώθηκε και αφαιρέθηκαν τα ράμματα σε 15 ημέρες. 9 μήνες μετεγχειρητικά η γάτα παραμένει κλινικά υγιής και οι κηδεμόνες δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αισθητικό αποτέλεσμα.
Συμπεράσματα
Ο κρημνός μετάθεσης του άνω χείλους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν από την εξαίρεση ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων στο ακρορρίνιο της γάτας, προσφέροντας βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές.