Διαμαντή Γ. Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευόμενη μονάδας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Κουρμπέτη Σ. Κτηνίατρος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια μονάδας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Ζαπρίδης Β. Κτηνίατρος, Ειδικευόμενος Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Αναισθησιολογίας Αναλγησίας, μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Σαρπεκίδου Ε. Κτηνίατρος, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Μαυροπούλου Ε. Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευόμενη Εργαστηρίου Απεικονιστικής Διαγνωστικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Καζάκος Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής Κτηνιατρική Χειρουργική και Αναισθησιολογία - Εντατική Θεραπεία, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εισαγωγή
Η διασωλήνωση βρόγχου απαιτείται για τη διενέργεια συγκεκριμένων χειρουργικών τεχνικών και είναι αναγκαίοι ειδικοί αναισθησιολογικοί χειρισμοί, προκειμένου να είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Η παρούσα εργασία αφορά σε ένα περιστατικό σκύλου βραχυκεφαλικής φυλής πού από λάθος διασωληνώθηκε ο δεξιός στελεχιαίος βρόγχος κατά τη χορήγηση αναισθησίας.
Κλινικό περιστατικό
Σκύλος φυλής Pomeranian, θηλυκός, στειρωμένος, ηλικίας 4 ετών, προσκομίστηκε για χειρουργική επέμβαση. Ο προεγχειρητικός κλινικός, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος ήταν κατά φύση. Χορηγήθηκαν δεξμεδετομιδίνη με τραμαδόλη για προνάρκωση. Η αναισθησία εγκαταστάθηκε με προποφόλη και διατηρήθηκε με ισοφλουράνιο σε οξυγόνο. Κατά την προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου παρατηρήθηκε κορεσμός αιμοσφαιρίνης 92% (φυσιολογική τιμή για ζώο σε 100% Οξυγόνο > 96%) ταχύπνοια και οριακή υποκαπνία. Kατά τη χορήγηση τεχνητής αναπνοής με τον ασκό της αναισθητικής μηχανής, η έκπτυξη του θωρακικού τοιχώματος δεν ήταν ικανοποιητική. Αποφασίστηκε η εκ νέου ακτινολογική διερεύνηση του αναπνευστικού.
Αποτελέσματα
Κατά την λήψη πλάγιου ακτινογραφήματος του θώρακα ο τραχειοσωλήνας εκτεινόταν πέραν του διχασμού της τραχείας προφανώς σε στελεχιαίο βρόγχο. Στο κατά μέτωπο ακτινογράφημα και αφού ο τραχειοσωλήνας αποσύρθηκε σε ορθή θέση, ο αριστερός πνεύμονας απεικονίστηκε πυκνωτικός με περιοχές συμβατές με ατελεκτασία και οίδημα. Η αναισθησία διακόπηκε και η χειρουργική επέμβαση αναβλήθηκε. Στον σκύλο χορηγήθηκε μόνο συμπληρωματικό οξυγόνο κατά την ανάνηψη. Δύο μέρες αργότερα τα ακτινογραφήματα του θώρακα ήταν φυσιολογικά και η επέμβαση εκτελέστηκε.
Συμπεράσματα
Η από λάθος ενδοβροχική τοποθέτηση του τραχειοσωλήνα μπορεί να προκαλέσει υποξία και γι΄ αυτό εκτός από τη διάμετρο του τραχειοσωλήνα και την ορθή πλήρωση του αεροθαλάμου πρέπει να δίνεται προσοχή το άκρο του να βρίσκεται εντός της τραχείας.