Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Εκτομή κεφαλής και αυχένα μηριαίου: Αναδρομική μελέτη σε 108 σκύλους


Κρυστάλλη Α.Α. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Μονάδα Χειρουργικής & Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Καζάκος Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Μονάδα Χειρουργικής & Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Σιδέρη Α.Ι. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Επίκουρη καθηγήτρια, Χειρουργική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας | Παπαευθυμίου Σ.Κ. Μετεκπαιδευόμενος Κτηνίατρος, Μονάδα Χειρουργικής & Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Ανατολίτου Α. Κτηνίατρος, MSc, Διδάκτορας, Μονάδα Χειρουργικής & Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Πράσινος Ν.Ν. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Μονάδα Χειρουργικής & Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Η εκτομή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου (ΕΚΑΜ) είναι μια απλή και αξιόπιστη χειρουργική επέμβαση, η οποία βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ζώων, καθώς προσφέρει καλή και ανώδυνη λειτουργία της πάσχουσας άρθρωσης. Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη των περιεγχειρητικών παραγόντων που θεωρείται ότι επηρεάζουν τη μετεγχειρητική αποκατάσταση της βάδισης σκύλων που έχουν υποβληθεί σε ΕΚΑΜ.

Υλικά και μέθοδοι

Κατά τη διάρκεια δώδεκα συνεχόμενων ετών (2006-2018), 108 σκύλοι υποβλήθηκαν σε ΕΚΑΜ για διάφορες αιτίες, στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

  Τα κριτήρια ένταξης των ζώων στη μελέτη ήταν τα ακόλουθα: α) καλή γενική κατάσταση, β) η χωλότητα οφειλόταν μόνο στο νόσημα του ισχίου που οδήγησε στην ΕΚΑΜ γ) τα υπόλοιπα άκρα δεν παρουσίαζαν χωλότητα ≥2 βαθμού και τέλος δ) υπήρχε δυνατότητα μετεγχειρητικής παρακολούθησης ή επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ζώου για διάστημα ≥1 έτους από την ημέρα διενέργειας της ΕΚΑΜ.

Αποτελέσματα

Προέκυψε θετική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου φόρτισης του άκρου και της χρονιότητας του νοσήματος που οδήγησε στην ΕΚΑΜ. Αντίθετα, η ηλικία και το σωματικό βάρος του ζώου, καθώς και η ελεγχόμενη κινητική δραστηριότητα, η χορήγηση αναλγησίας και η διενέργεια φυσικοθεραπείας μετεγχειρητικά δεν επηρέασαν τον χρόνο φόρτισης του άκρου. Το εξάρθρημα του ισχίου και η ασηπτική νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου αποτέλεσαν τα συχνότερα νοσήματα για την πραγματοποίηση της ΕΚΑΜ, σε αντίθεση με τα κατάγματα κοτύλης και τη δυσπλασία του ισχίου που ήταν τα σπανιότερα.

Συμπεράσματα

Προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος φόρτισης του άκρου που θα υποβληθεί σε ΕΚΑΜ, θα πρέπει η επέμβαση να πραγματοποιείται σε πρόσφατα περιστατικά.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet