Βορλόκα Α. Κτηνίατρος, MSc, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική | Δούρδας Γ. Κτηνίατρος, CSAVP/Soft Tissue Surgery, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική
Εισαγωγή
Η συμφυσιοτομή της πυέλου έχει περιγραφεί για την αντιμετώπιση νεοπλασιών σε ενδοπυελικά όργανα, όπως απευθυσμένο, προστάτη, ουρήθρα και μήτρα. Στην παρούσα εργασία περιγράφεται περιστατικό σκύλου, στον οποίο διενεργήθηκε συμφυσιοτομή της πυέλου για την αφαίρεση αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.
Κλινικά περιστατικά
Σκύλος, φυλής Golden Retriever, 9 ετών, αρσενικός ακέραιος προσκομίστηκε με διάγνωση αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου μετά από λήψη βιοψίας μέσω κολονοσκόπησης. Στην αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλίας που ακολούθησε, βρέθηκε πάχυνση του τοιχώματος του παχέος εντέρου στα όρια κατιόντος κόλου και απευθυσμένου προκαλώντας στένωση του αυλού του. Μοναδικό κλινικό σύμπτωμα ήταν η αιματοχεζία και περιστασιακά, ήπιο άλγος κατά την αφόδευση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων. Αποφασίστηκε η κοιλιακή προσπέλαση για την αφαίρεση του αδενοκαρκινώματος. Για την πρόσβαση στο ενδοπυελικό τμήμα του παχέος εντέρου διενεργήθηκε συμφυσιοτομή της πυέλου με την βοήθεια του παλίνδρομου πριονιού και ολοκληρώθηκε η εντερεκτομή- εντεροαναστόμωση του παχέος εντέρου.
Αποτελέσματα
Μετεγχειρητικά ο ασθενής παρουσίασε ήπια απαγωγή των άκρων κατά την βάδιση και μερική ακράτεια. Εξήλθε της κλινικής 6 ημέρες μετεγχειρητικά λαμβάνοντας μετρονιδαζόλη. 1 μήνα μετεγχειρητικά, τα κόπρανα ήταν σχηματισμένα και η ακράτεια υποχώρησε προοδευτικά. 15 μήνες μετεγχειρητικά, ο ασθενής εμφανίζει εγκράτεια κοπράνων και βαδίζει φυσιολογικά.
Συμπεράσματα
Η χειρουργική αφαίρεση είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου. Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες τεχνικές για την αφαίρεση νεοπλασιών που εκτείνονται στο ενδοπυελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στην τεχνική της συμφυσιοτομής της πυέλου. Σύμφωνα με το παραπάνω περιστατικό, είναι μια σχετικά απλή τεχνική, με παροδικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, παρέχοντας ικανοποιητική πρόσβαση στις ενδοπυελικές δομές.