Μωραΐτη Κ. Υποψήφια Διδάκτορας, Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα | Καρρά Δ. Υποψήφια Διδάκτορας, Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα | Newman S. DVM, DVSc, DACVP, Newman Specialty VetPath, Hicksville, NY, USA | Suchodolski J. Professor, Texas A&M University, Texas, USA | Steiner J. Distinguished Professor, Texas A&M University, Texas, USA | Ξενούλης Π. Αναπληρωτής Καθηγητής, Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα και Adjunct Professor, Texas A&M University, Texas, USA
Εισαγωγή
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ της συγκέντρωσης της κοβαλαμίνης και του φολικού οξέος (ΦΟ) του ορού με τα ιστοπαθολογικά ευρήματα, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τον δείκτη δυσβίωσης (ΔΔ) σε γάτες με χρόνια εντεροπάθεια (ΧΕ) και σε υγιείς γάτες.
Υλικά και μέθοδοι
Συμπεριλήφθηκαν 64 γάτες με ΧΕ και 13 υγιείς. Όλες οι γάτες υποβλήθηκαν σε ενδοσκόπηση του ανώτερου και του κατώτερου γαστρεντερικού και λήφθηκαν βιοψίες για ιστοπαθολογική εξέταση. Ακόμη, μετρήθηκε η συγκέντρωση της κοβαλαμίνης και του ΦΟ στον ορό και ο ΔΔ στα κόπρανα.
Αποτελέσματα
Είκοσι τέσσερις από τις 62 (39%) γάτες με ΧΕ είχαν υποκοβαλαμιναιμία (<290ng/L). Από αυτές, 7/24 (30%) διαγνώσθηκαν με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) και 16/24 (70%) με μικροκυτταρικό λέμφωμα (ΜΛ). Έξι από τις 62 (10%) είχαν σοβαρή υποκοβαλαμιναιμία (<149ng/L). Από αυτές, 3/6 (50%) διαγνώσθηκαν με ΙΦΝΕ και 3/6 (50%) με ΜΛ. Καμία από τις υγιείς δεν είχε υποκοβαλαμιναιμία. Η μέση συγκέντρωση της κοβαλαμίνης στις γάτες με ΜΛ (272ng/L) ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με εκείνων με ΙΦΝΕ (913.4, p=0,0143). Η μέση τιμή των ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων στις γάτες με ΜΛ (5,5) ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με εκείνων με ΙΦΝΕ (3.5, p=0,0124). Σημαντική συσχέτιση διαπιστώθηκε ανάμεσα στη συγκέντρωση της κοβαλαμίνης και του ΔΔ (p=0,04) και στη συγκέντρωση του ΦΟ και τη διάρκεια των συμπτωμάτων (p=0,003). Στις υγιείς γάτες δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη συγκέντρωση της κοβαλαμίνης και του ΦΟ, τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα ιστοπαθολογικά ευρήματα και τον ΔΔ.
Συμπέρασμα
Η υποκοβαλαμιναιμία είναι συχνό εύρημα σε γάτες με ΧΕ και φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το ΜΛ, πιο σοβαρές ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις και την συνύπαρξη δυσβίωσης.