Σαρπεκίδου Ε. Κτηνίατρος, υποψήφια Διδάκτορας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Πολίτης Χ. Κτηνίατρος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Μαυροπούλου Ε.Α. Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευόμενη Εργαστηρίου Απεικονιστικής Διαγνωστικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Πατσίκας Μ. Κτηνίατρος, Ιατρός, DipECVDI Διδάκτορας, Καθηγητής Ακτινολογίας, Εργαστήριο Απεικονιστικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Καζάκος Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής Χειρουργικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εισαγωγή
Τα οστεώματα αποτελούν σπάνιες, ανώδυνες, καλοήθεις υπερπλασίες των οστών και εμφανίζονται κυρίως στα οστά της κεφαλής, της πυέλου και του θώρακα. Στην κτηνιατρική βιβλιογραφία δεν υπάρχει αναφορά για οστέωμα που να αφορά στους σπονδύλους της γάτας. Στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση ενός περιστατικού οστεώματος σπονδύλου σε ενήλικη γάτα.
Κλινικό περιστατικό
Γάτα φυλής Ragdoll Cross, στειρωμένη, ηλικίας 7,5 ετών προσκομίστηκε στην κλινική ζώων συντροφιάς με πάρεση ουράς και οπισθίων άκρων. Τα νευρολογικά ελλείμματα εντοπίζονταν κυρίως στο οπίσθιο αριστερό άκρο με τάση επιδείνωσης τον τελευταίο ένα χρόνο και συνοδεύονταν από κρίσεις άλγους και υπαραλγησία. Κατά τη νευρολογική εξέταση τα ελλείμματα ήταν συμβατά με οσφυιοϊερό σύνδρομο βαρύτητας 2 (κλίμακα 0-5) εντονότερο αριστερά. Η μαγνητική τομογραφία που ακολούθησε αποκάλυψε απώλεια απεικόνισης της αριστερής νευρικής ρίζας μεταξύ 6ου και 7ου οσφυϊκού σπονδύλου λόγω εναπόθεσης οστίτη ιστού, συμβατή σε πρώτη υπόθεση με σπονδυλοαρθροπάθεια.
Αποτέλεσμα
Πραγματοποιήθηκε χειρουργική αποσυμπίεση της αριστερής ρίζας του Ο6-Ο7 μετά από πλάγια πεταλεκτομή, σωματεκτομή και διεύρυνση του τρήματος. Η ιστοποθολογική εξέταση έδειξε ευρήματα συμβατά με οστέωμα για αυτό και συστήθηκε η ακτινολογική παρακολούθηση για πιθανή επανεμφάνιση. Μετεγχειρητικά η γάτα παρουσίασε σταδιακή βελτίωση της νευρολογικής εικόνας. Μέχρι την ώρα συγγραφής την εργασίας, 3 μήνες μετεγχειρητικά, η γάτα δεν έχει παρουσιάσει υποτροπή.
Συμπεράσματα
Η χειρουργική εξαίρεση του οστίτη ιστού και η αποσυμπίεση της ρίζας συνέβαλε στην κινητική αποκατάσταση της γάτας και στην επανάκτηση κινητικότητας της ουράς. Παρόλο που τα οστεώματα αποτελούν σπάνιες καλοήθεις εξεργασίας των οστών στις γάτες, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση περιστατικών με οστική υπερπλασία των σπονδύλων.