Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Συγκριτική μελέτη των κλινικών και των απεικονιστικών ευρημάτων, σε σκύλους που πάσχουν από περιοδοντίτιδα


Αναστασίου Σ. Κτηνίατρος, MSc, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Λωρίδα Ο. Κτηνίατρος, Υποψήφια Διδάκτορας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Παπαδημητρίου Σ. Κτηνίατρος, Οδοντίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Η κλινική εικόνα της αξιολογούμενης περιοχής της στοματικής κοιλότητας συχνά δε συνάδει πλήρως με την ακτινογραφική της εμφάνιση. Η παρούσα αναδρομική μελέτη έχει στόχο τη σύγκριση των κλινικών μετρήσεων των περιοδοντικών ιστών με την περιοδοντική μήλη, των μετρήσεων από τα ενδοστοματικά ακτινογραφήματα της ίδιας περιοχής και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ακριβέστερη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου.

Υλικά και Μέθοδοι

Επιλέχθηκαν 78 σκύλοι στους οποίους είχε καταγραφεί πλήρες ιστορικό, είχαν ληφθεί ενδοστοματικά ακτινογραφήματα όλης της οδοντοφυΐας και είχε προηγηθεί πλήρης καταγραφή της εξέτασης του περιοδοντίου όλων των δοντιών με την περιοδοντική μήλη. Δημιουργήθηκαν 10 ομάδες δοντιών οι οποίες με βάση την κλινική εμπειρία, φαίνεται να είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές για την κατάσταση των δοντιών του σκύλου. Για κάθε ζώο υπολογίστηκε κλινικά η συνολική απώλεια πρόσφυσης, ενώ στα αντίστοιχα ακτινογραφήματα μετρήθηκε σε χιλιοστά η μέγιστη απώλεια φατνιακού οστού. Τέλος, συγκρίθηκαν οι τιμές των δύο μετρήσεων, κλινικής και ακτινογραφικής και πραγματοποιήθηκε στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και των πιθανών διαφορών στις δύο μετρήσεις.

Αποτελέσματα

Στις περισσότερες ομάδες δοντιών που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ της ακτινογραφικής μέτρησης της απώλειας φατνιακού οστού έναντι της κλινικής μέτρησης με την περιοδοντική μήλη.

Συμπεράσματα

Η ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση της βλάβης του περιοδοντίου και συνεπώς της ορθής διάγνωσης και της κατάρτισης του κατάλληλου σχεδίου θεραπείας, δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τη μέτρηση της απώλειας πρόσφυσης με την περιοδοντική μήλη, ούτε μόνο από την ενδοστοματική ακτινογράφηση των δοντιών, αλλά από το συνδυασμό και των δύο μετρήσεων.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet